11 bästa livsmedel för förstoppning

plommon

Chansen finns att du har förstoppning en eller flera gånger i ditt liv. Om du har förstoppning mer än normalt eller har smärta eller blödning, är det viktigt att göra en tid hos din läkare, eftersom dessa symtom kan vara ett tecken på en allvarligare sjukdom matsmältnings. Men i de flesta fall förstoppning är bara ett tecken på att deras mat behöver mer fiber.

1. Plum

Plommon och beskära juice används under många år för att lindra förstoppning. Plommon är rika på olösliga fibrer och sorbitol, ett naturligt laxermedel. Denna kombination hjälper tarmen. Forskare vid University of Iowa används Urkärnade katrinplommon istället för laxermedel i 40 vuxna som var förstoppad. Människor som konsumerade plommon rapporterade en mer spontan förbättring än de som använde laxermedel.

2. Bönor

Böna har mer än 10 gram fibrer per portion (1 kopp). Det anses vara den bästa källan till fiber. Bönorna kombinerade lösliga och olösliga fibrer, som hjälper till att hålla maten rör sig genom sin tarmen. Du kan äta bönor tillagas på olika sätt, saftigt och väl kryddat med ris, som vanligt i brasilianska rätter, är bönor eller svarta bönor, chili (mexikanska recept) eller i sallader. Den kikärtor är också ett livsmedel för förstoppning, samt bönor.

3. Kiwi

En genomsnittlig kiwi har ca 2,5 gram fibrer och många vitaminer och näringsämnen som är viktiga för god hälsa, inklusive deras tarmar.

Den kiwifrukt är ett komplett mat och har ätliga frön. Du kan även äta huden men de flesta föredrar att konsumera bara interiören. En studie utförd på vuxna under 2013 fann att äta kiwi främjar regelbundna tarmrörelser. En tidigare studie av forskare fann också att konsumera två kiwi om dagen ökar antalet gånger du gå på toaletten hos vuxna med förstoppning.

4. mörkt bröd

hela korn bröd och spannmål är bra livsmedel för förstoppning. Fullkorn har en hel del fiber, vilket är bra inte bara för tarmarna, men också för hjärtat. Forskare vid University of Finland visade att bröd och fullkorn kan fungera bättre än laxermedel för att lindra förstoppning. Resultaten publicerades i Journal of Nutrition 2010.

Deltagarna åt skivor av 12,3 gram per enhet för 30 gram fibrer per dag. Närvaron av arabinoxylan, huvudkomponenten fiber i råg, är vad som håller livsmedel som rör sig genom sin tarmen.

5. Päron

Päron innehåller mer fibrer än många andra frukter, så är bra livsmedel för förstoppning. Var noga med att äta huden för att få ut det mesta fiber du kan. Hud, ger en medel päron 5-6 gram fibrer måste du behöver för att reglera matsmältningssystemet.

6. bär

En naturlig botemedel för att bota förstoppning är att äta bär som hallon, björnbär och jordgubbar. Alla dessa frukter är bra mat för förstoppning eftersom den innehåller en bra mängd fibrer. En halv-kopp färska jordgubbar ger 2 gram fibrer, medan samma portions björnbär kommer att ge 3,8 gram och 4 g hallon.

Dessa frukter är också låg i kalorier, så att du kan konsumera en stor skål med frukt utan rädsla eftersom de har låg fetthalt, desserter, spannmål eller pannkakor.

7. Popcorn

Popcorn är ett bra sätt att öka mängden fiber i kosten. Men om du lägger för mycket salt, smör eller andra kalori kryddor kan du inte bara gå upp i vikt, hur man förlorar sina fördelar kopplade till tarmen. Popcorn är en full spannmål och därmed öka antalet korn i din kost kommer att förhindra förstoppning.

8. torkad frukt

torkade frukter såsom datum, fikon, plommon, aprikoser och russin är bra källor till fiber som fungerar som ett botemedel mot förstoppning. Dessa frukter innehåller sorbitol, som är en naturlig laxerande potential. Såsom fiber, är sorbitol ett slags kolhydrat och har en molekylstruktur liknande den hos socker. Fibern är inte smält och så håller det vatten som passerar genom deras tarmen. Vattnet i sin tur mjukar upp avföringen för att lindra förstoppning.

9. Spannmåls

Det finns en enorm mängd spannmål rika på fibrer som kan vara bra frukost alternativ att börja dagen. Välja en spannmål som har minst 5 gram fibrer per portion. Om din favorit spannmål inte har en stor mängd fiber, vetekli tillsätt några matskedar linfrö eller för att öka mängden av fibrer. Bra spannmål är definitivt bland de bästa livsmedel för förstoppning.

10. Broccoli

När bönorna är broccoli en rik källa av fiber. Broccoli har få kalorier och en mängd olika näringsämnen. Föredrar konsumerar rå broccoli, om möjligt, eftersom bakning kan minska fiberinnehållet. Men om du föredrar den kokta broccoli, prova grillning eller bakning för att undvika extra kalorier. Du kan krydda det med en liten mängd av olivolja, salt, citron och peppar för att förbättra smaken.

11. Oljeväxter

olja är bra mat för förstoppning, högt i fiber och bra mellanmål alternativ på morgonen och eftermiddagen. Bland de bästa är paranötter, jordnötter och valnötter samt mandlar och pistagenötter. En portion av 28 gram mandel ger 3,3 gram fibrer, medan en del pistasch kommer att ge 2,9 gram fibrer.

Men nötter komma med en varning: de är mycket calóricoas, så det bör konsumeras med måtta. Ett sätt att veta den optimala mängden konsumtion är att öppna handen och enda kompletta delen av handflatan.

5 Livsmedel som orsakar förstoppning

Eftersom dessa livsmedel för förstoppning kan du reglera tarmen, andra kan ha en motsatt effekt. Om du har problem med förstoppning, undvika följande livsmedel:

 • choklad: Choklad rekommenderas inte, särskilt för personer som lider av colon irritabile. Man tror att den stora mängden fett i chokladen kan bromsa processen för matsmältningen. Man tror att långsamma muskelsammandragningar i trafiken kan bromsa mat rör sig genom tarmen.
  I en studie, tyska forskare bett om människor som hade förstoppning namnge de livsmedel som misstänks ha orsakat problemet. Choklad har oftast nämns.
 • Mejeriprodukter: I stora mängder kan mejeriprodukter som mjölk och ost orsaka förstoppning hos många människor. Det är inte känt om mjölken i sig eller om det är en kombination av faktorer. Dock kan laktos i mjölkprodukter orsaka gas och uppblåsthet.
  En studie på barn i åldern 1-13 år visade att mejeriprodukter kan vara orsaken till förstoppning. Nästan alla barn (80%) som minskat sin konsumtion av mjölk och mejeriprodukter från sin kost förbättrad tarmen.
 • Rött kött: Det finns många skäl att inte äta rött kött så ofta och i stora mängder. En anledning är att äta en stor del av rött kött kan göra dig förstoppad. Detta beror på att rött kött är mycket fett, så det tar längre tid för matsmältningssystemet att bearbeta det. Är mycket rik på protein, kan det vara svårt för magen att smälta det. Dessutom är rött kött rik på järn, vilket kan orsaka förstoppning. Det ideala är att begränsa intaget av rött kött. Därför undvika att gå till stekhus ofta eller äta rött kött mer än två gånger i veckan.
 • bananer: Bananer är ett dilemma i förhållande till förstoppning. Detta beror på gröna bananer kan orsaka förstoppning, medan mogna bananer kan hjälpa till att lindra förstoppning.
  Gröna bananer orsaka förstoppning eftersom de fortfarande har en hel del stärkelse, vilket kan vara svårt för kroppen att smälta. Bananer innehåller också pektin (fiber som drar vatten från tarmen), så om någon är redan uttorkad kan äta bananer bara göra problemet värre. Undvik gröna bananer och investera i mogna bananer, men inte överdrivet.
 • koffein: Koffein är ett njutningsmedel som kan öka tarmrörelser. Men om du är uttorkad, koffein i kaffe, svart te och choklad bara en ökning förstoppning. Om du inte vill ge upp kaffe, försök att ständigt återfukta genom att äta mycket vätska.

Du är en person som lider ofta med förstoppning? Du måste öka konsumtionen av någon av dessa bästa livsmedel för förstoppning? Kommentera nedan!