Circadian Rhythm — Hva er, hvordan det fungerer, kortisol, og sove tips

vekkerklokke

Hvis du noen gang lagt merke til at tendens til å ha mer energi eller flere døsighet rundt samme tid hver dag, all æren går til din døgnrytme.

Disse tidene kan være annerledes hvis du vanligvis er en "natt ugle" eller en person som stiger tidlig. Du vil heller ikke føle innflytelse av toppene i deres døgnrytme er så sterkt med søvn dager og vanlige timer. Når du sove ute, vil du legge merke til flere svinger døsighet og energi til visse tider. 

hvordan det fungerer

I circadian syklus (24 timer), typisk en person sover ca 8 timer og holder seg våken i 16 timer. I løpet av de våkne timer, mentale og fysiske funksjoner er mer aktive og vekst av vevceller øker.

Under søvn, det frivillige muskelaktiviteter nesten forsvinne, og det er en reduksjon i den metabolske rate, respirasjon, puls, kroppstemperatur og blodtrykk.

Aktiviteten av fordøyelsessystemet, øker i løpet av hvileperioden, men urinsystemet avtar. Flere hormoner skilles ut av kroppen, slik som sentralstimulerende adrenalin (adrenalin) og kortisol, som har svært viktige tiltak knyttet til vår døgnrytme.

kortisol

Det er en iboende hormon som vi alle har, også kjent som stresshormonet. Det skilles ut av binyrene daglig. Det er en daglig svingninger i nivåer, ifølge døgnrytmen. Kortisol bør være lav om natten mens vi sover. Det øker raskt i tidlig morgen, for å hjelpe oss å ha energi til å starte dagen.

  • Vis flere: Oppdag de matvarer som forlater høyt eller lavt kortisol.

Kortisol kan også øke på grunn av akutt stress, slik som en bilulykke, eller kan være kronisk høy på grunn av en kronisk faktor. Det er antatt at etter lange perioder med kronisk stress, binyrer, er "lei", slik at kortisol unormalt redusert. Kortisol er vanligvis forhøyet i tilfeller av depresjon og lav hos personer med kronisk utmattelsessyndrom.

Sleep

Foreløpig har den største skurken av søvn vært arbeidet. The Puritan moral og forsvant i en tid med globale markeder. For å imøtekomme den nådeløse trykk av produktivitet, er vi sover mindre og bruke mindre tid på sosiale og fritidsaktiviteter.

Den resulterende stress kan stjele enda mer søvn. Til en viss grad kan vi ofre den til å dekke andre behov i vår tid, men vi betaler en høy pris for det. Søvnbehovet er forankret delvis til de mer gamle rytmene av planeten, og det er dypt gravert i hjernen vår. Når vi avbryter den naturlige rytmen i dag og natt, uansett grunn, risikerer vi for å utløse en kaskade av problemer.

Hva vi gjør om natten påvirker alt vi gjør i løpet av dagen: vår evne til å lære, vår kompetanse, vår hukommelse, vår styrke, helse og sikkerhet. Fremfor alt, det påvirker vår sinnstilstand, fordi kronisk søvnforstyrrelser ser ut til å være den største trigger for depresjon.

Men så, som våre kortisolnivå påvirker vår søvn?

Kortisol er et hormon promoter kjølvannet, slik at den kan bidra til søvnløshet når nivåene er høye. I denne situasjonen (når kortisol fortsatt høy), får kroppen din en energigivende signal der det er vanskelig å slappe av og gå tilbake til å sove.

Noen ganger vil du være klar over at stresset og sin høye kortisol som før en stor begivenhet (bryllup ser ut til å virkelig ha denne effekten), eller når du har mye å gjøre (for eksempel tidsfrister eller arbeid mål).

Andre ganger, kan du ikke være i stand til å si at kroppen din er stresset, kanskje som svar på en tidligere stress eller en fysisk kilde til stress i kroppen din, som noen betennelse, og rett og slett ikke kan slå av.

Vokt dere for stress!

Stress kan forstyrre den vanlige daglige mønster av kortisol. Dette er spesielt sannsynlig til å skje hvis det er vedvarende, ubehagelig, truende og vanskelig å forutsi eller kontroll. Kortisolnivåer kan økes, og den vanlige reduksjon som dagen skrider frem og kan svekkes ikke redusere starter. Dette endrer signal til resten av kroppen.

Forstyrrelse av disse rytmer og kroppen din desynkronisering er svært ubehagelig, som for eksempel med kroppen vår når vi reiser til et annet land og utveksling oppstår tidssone. Grunnen er fordi du gjenopprette etter noen dager, tilbakestiller kroppen din klokke den nye syklusen av lys / mørke og gjenoppretting.

Men den vedvarende belastning (kronisk) påvirker den daglige mønster av kortisol og til slutt resulterer i et lengre avbrudd av disse klokker, slik at kroppen og hjernen (deler som også inneholder sekundære klokker) begynner å svikte.

Mer og mer oppmerksomhet blir gitt til ideen om at forstyrrelser i kroppens rytmer kan være ansvarlig, i stor grad, gjennom forstyrrelser i den daglige kortisol rytme. Det er økende bevis for at unormale mønstre av kortisol kan skade hjernen. Den endrer aktiviteten til gener som vi vet er viktige for hjernens funksjon og øker de skadelige handlingene til andre arrangementer, for eksempel traumatisk hjerneskade eller slag. Man kan også disponere hjernebetennelse, som blir mer og mer anerkjent som et viktig element i forskjellige hjernesykdommer.

Ja, er døgnrytmen faktisk en kraftig beat. Så hvis du har eksistert i lang tid under press og stress, er det godt å begynne å bremse ned tempoet i favør av din helse. 

Tips for å holde døgnrytmen reguleres

1. Opprettholde en konsekvent søvn program

En time med vanlig søvn er en del av ligningen, men våkner opp til samme tid hver dag vil også bidra til å holde døgnrytmen regulert. Det kan være fristende å sove lenge i helgene, men dette kan ende opp med kroppen klokken i løpet av uken.

2. Lag en morgentur

I morgen vil soleksponering ikke bare gi deg energi til å drive ham tidlig, men kan også tilbakestille døgnrytme. En rask spasertur utendørs i morgen vil gi deg nok sollys til å signalisere til hjernen din at det er på tide å starte dagen. S

i tide til å gå? Bare trekke for gardinene eller tenne din sterkeste lyset.

3. Begrens bruken av elektronisk kvelden

lyse eller sterke lysene nær sengetid kan forstyrre din biologiske klokke, forårsaker hjernen blir forvirret og tror at det er fortsatt dag. Kunstig blått lys type som bærbare datamaskiner, nettbrett og mobiltelefoner avgir er den største synderen. Prøv å slå av eller ikke bruke alle disse enhetene minst to til tre timer før sengetid.

4. God ernæring og mosjon

Det er ikke lenger nyheten om at inkludering av sunne vaner har en direkte innvirkning på kvaliteten på søvnen din. Et sunt kosthold vil holde kroppen immun og trening kan hjelpe mye, spesielt med stress.

Tror du at din døgnrytme er regulert? Vil du forbedre din søvn og kortisolnivå i kroppen din? Kommentere nedenfor!