Vuorokausirytmin — Mikä on, miten se toimii, kortisolin ja Sleep Tips

herätyskello

Jos joskus huomannut, että yleensä on enemmän energiaa tai enemmän uneliaisuutta suunnilleen samaan aikaan joka päivä, kaikki kunnia mennä omaan vuorokausirytmin.

Nämä ajat voivat olla erilaisia, jos yleensä on "yökyöpeli" tai henkilö, joka nousee aikaisin. Et myöskään tunne vallassa huiput niiden vuorokausirytmin on niin vahvasti unta päivää ja säännöllisen työajan. Kun olet nukkua riistetty, huomaat enemmän keinut uneliaisuutta ja energia tiettyinä aikoina. 

Näin se toimii

Vuorokausirytmin syklin (24 h), joka on tyypillisesti ihminen nukkuu noin 8 tuntia ja pysyy hereillä 16 tuntia. Aikana hereillä, psyykkistä ja fyysistä toiminnot ovat aktiivisempia ja kudoksen kasvun solujen kasvaa.

Unen aikana vapaaehtoisen lihasaktiivisuuksien lähes katoavat ja siellä on vähentynyt aineenvaihdunta kiihtyy, hengitystä, sydämen sykettä ja kehon lämpötila ja verenpaine.

Aktiivisuus ruoansulatuskanavan lisää lepovaiheen aikana, mutta virtsan järjestelmä vähentää. Useat hormonit erittyvät kehon, kuten nautintoaine adrenaliini (adrenaliini) ja kortisolin, mikä on erittäin tärkeää toimia, jotka liittyvät meidän vuorokausirytmin.

kortisoli

Se on luontainen hormoni, joka meillä kaikilla on, joka tunnetaan myös stressi hormoni. Sitä erittyy lisämunuaisten päivittäin. On päivittäin vaihtelua tasojen mukaan vuorokausirytmin. Kortisoli olisi oltava alhainen yöllä, kun nukumme. Se nousee nopeasti aikaisin aamulla, auttaa meitä on energiaa aloittaa päivä.

  • Näytä lisää: Tutustu elintarvikkeita, jotka jättävät korkea tai matala kortisoli.

Kortisoli voi myös lisätä akuutin stressin, kuten auto-onnettomuudessa, tai se voi olla kroonisesti korkea johtuen kroonisen tekijä. Uskotaan, että pitkien ajanjaksojen krooninen stressi, lisämunuaisten ovat "väsynyt", niin että kortisolin epänormaalisti vähenee. Kortisoli on tyypillisesti koholla tapauksissa masennus ja vähän ihmisiä, joilla krooninen väsymysoireyhtymä.

uni

Tällä hetkellä suurin konna unen on ollut työtä. Puritan etiikkaa ja katosi aikakaudella globaaleille markkinoille. Mukautua armoton paine tuottavuuden, me nukkuvat vähemmän ja viettää vähemmän aikaa sosiaalisissa ja vapaa-ajan toimintaan.

Tuloksena oleva stressi voi varastaa vieläkin unta. Jossain määrin voimme uhrata sen soveltamista muihin tarpeisiin aikaa, mutta me maksamme korkean hinnan. Unen tarve on ankkuroitu osittain enemmän antiikin rytmit planeetan, ja se on syvästi kaiverrettu aivomme. Kun me keskeyttää luonnollinen rytmi päivä ja yö mistä syystä tahansa, vaarana laukaista lukuisiin ongelmiin.

Mitä teemme yöllä vaikuttaa kaikkeen mitä teemme päivän aikana: kykyämme oppia, taitomme, muistimme, voimamme, terveyteen ja turvallisuuteen. Ennen kaikkea se vaikuttaa meidän mielentila, koska kroonisia unihäiriöistä näyttää olevan suurin laukaista masennuksen.

Mutta sitten, koska meidän kortisolin tasot vaikuttavat unen?

Kortisoli on hormoni promoottori vanavedessä, joten se voi edistää unettomuus, kun niiden tasot ovat korkeat. Tässä tilanteessa (kun kortisoli edelleen korkea), elimistö saa lisäenergiaa signaalia, joissa on vaikea rentoutua ja mennä takaisin nukkumaan.

Joskus on tietoinen siitä, että stressaantunut ja sen korkea kortisolin kuin ennen suurta tapahtumaa (häät näyttävät todella on tämä vaikutus) tai jos sinulla on paljon tekemistä (kuten määräajat tai työtavoitteensa).

Muina aikoina, et ehkä voi sanoa, että elimistö on stressaantunut, ehkä vastauksena ohi stressin tai fyysisen stressin elimistössä, kuten jotkut tulehdus, ja yksinkertaisesti ei voi sammuttaa.

Varo stressiä!

Stressi voi häiritä tavallista päiväohjelma kortisolin. Tämä on erityisen todennäköisesti tapahtuu, jos se on pysyvää, epämiellyttävä, uhkaa ja vaikea ennustaa tai hallita. Kortisolin tasot voidaan lisätä, ja tavallista lasku päivän edetessä ja voi olla heikentynyt ei vähennä alkaa. Tämä muuttaa signaalin muualle kehoon.

Häiriöt näiden rytmejä ja kehon desynchronization ovat erittäin epämiellyttäviä, kuten esimerkiksi kehomme kun matkustaa toiseen maahan ja vaihto tapahtuu aikavyöhykkeen. Syynä on, koska et palauttaa muutaman päivän kuluttua, biologista kelloa nollaa uuden jakson valo / pimeä ja palauttaa.

Mutta jatkuva stressi (krooninen) vaikuttaa päivittäin kuvio kortisolin ja lopulta johtaa pidemmän häiriöitä nämä kellot, niin että runko ja aivot (osat, jotka sisältävät myös toissijaisella kellolla) alkaa toimintahäiriö.

Yhä enemmän huomiota kiinnitetään siihen ajatukseen, että häiriöitä elimistön rytmejä voi olla vastuussa, suurelta osin kautta häiriöitä päivittäisen kortisolirytmi. On yhä enemmän todisteita siitä, että epänormaali kuviot kortisolin voi vahingoittaa aivoja. Se muuttaa toimintaa geenien tiedämme ovat tärkeitä aivojen toimintaa ja lisää aineen haitallista toimia muiden tapahtumien, kuten aivovammojen tai aivohalvaus. Voit myös altistaa aivotulehdus, joka tunnustetaan yhä tärkeänä osana erilaisissa aivosairauksien.

Kyllä, vuorokausirytmin on todella voimakas beat. Joten jos olet ollut noin pitkään paineita ja stressiä, se on hyvä aloittaa hidastaa sen vauhtia hyväksi terveydelle. 

Vinkkejä pitää vuorokausirytmin säännelty

1. johdonmukaista nukkua ohjelma

Tunnin säännöllinen uni on osa tätä yhtälöä, mutta herätä samaan aikaan joka päivä auttaa myös pitämään vuorokausirytmin säännelty. Se voi olla houkuttelevaa nukkua myöhään viikonloppuisin, mutta näin voi päätyä elimistöön kellon viikolla.

2. Tee aamukävelyillä

Aamulla aurinko altistumista ei vain antaa sinulle energiaa kuljettamaan häntä aikaisin, mutta voi myös palauttaa vuorokausirytmin. Reipas kävelylenkki ulkona aamulla saat tarpeeksi auringonvaloa signaalin aivoihin, että on aika aloittaa päivä. S

ajoissa kävellä? Vain vetää verhot tai valoon vahvin valoa.

3. Raja sähköisten ilta

kirkkaat tai kirkkaita valoja lähellä nukkumaanmenoa voi häiritä biologisen kellon, joka aiheuttaa aivoihin hämmentyä ja ajatella, että se on vielä päivä. Keinotekoinen sininen valo tyyppi että kannettavat tietokoneet, tabletit ja matkapuhelimet päästävät on suurin syyllinen. Yritetään sammuttaa tai eivät käytä kaikki nämä laitteet ainakin kahdesta kolmeen tuntia ennen nukkumaanmenoa.

4. Hyvä ravitsemus ja liikunta

Se ei ole enää uutinen, että sisällyttäminen terveellisiä elämäntapoja on suora vaikutus unen laatua. Terveellinen ruokavalio pitää kehon immuunijärjestelmän ja liikunta voivat auttaa paljon, varsinkin stressiä.

Uskotko, että vuorokausirytmi säätelee? Haluat parantaa unen ja kortisolin tasot kehossasi? Kommentti alla!