Brist på vitamin A — symptom, orsaker, källor och tips

A-vitaminbrist

Enligt Världshälsoorganisationen, vitaminbrist är ett folkhälsoproblem som särskilt drabbar små barn och gravida kvinnor i låginkomstländer. I denna artikel kommer vi att presentera de viktigaste symptomen och orsakerna till brist på vitamin A, liksom deras källor och tips.

Uppskattningar visar att 250 miljoner förskolebarn i världen uppvisar vitaminbrist, och att 250.000 till 500.000 barn blir blinda varje år, och hälften av dem dör inom 12 månader från synförlust.

En annan grupp som lider av brist på vitamin A är gravid. I högrisk platser, kommer sannolikt att ske i den sista trimestern av graviditeten denna brist, när efterfrågan på vitamin ökar (av de två, mor och foster).

A-vitaminbrist är ett folkhälsoproblem i Afrika, Sydostasien och i delstaterna Amazonas, Bahia, Ceará, Minas Gerais, Paraíba, Pernambuco, Rio de Janeiro och Sao Paulo.

symptom

En av de mest kända symptom på A-vitaminbrist är nattblindhet, ett tillstånd som lämnar personen inte kan urskilja bilder när belysningen är dålig. Det noterar att problemet uppstår när bristen är redan allvarligt. Den keratomalacia, sjukdom som kännetecknas av torrhet xeros och sår på hornhinnan och konjunktivit, vanligtvis föregår nattblindhet.

Brist på vitamin A kan också orsaka keratinisering av huden (follikulär hyperkeratos) och slemhinnor i matsmältnings, urin och andningsorgan (vilket minskar deras effektivitet mot infektioner.)

Andra symptom som observerats i vitamin A-brist är en minskning av antalet osteoklaster (celler som är ansvariga för reabsoração av benvävnad, vilket leder till ökad avsättning i benhinnan), förekomsten av anemi (genom vitamin akt i järnmetabolism) av depression av immunsystemet, problem i spermatogenesen, onormal embryoutveckling och abort.

Hos barn, i tillägg till sjukdomar i ögat, vitamin A-brist är associerad med ökad svårighetsgrad av vanliga barnsjukdomar, såsom lunginflammation, mässling och diarré och kan även leda till döden. I fallet med gravida kvinnor, brist på vitamin A orsakar också nattblindhet och kan öka risken för mödradödligheten.

orsaker

Som orsaker till bristen på vitamin A inkluderar:

 • Lågt intag av livsmedel som är källor för detta näringsämne för följa restriktiva dieter eller frågor av ekonomisk (fattigdom);
 • Liten fetthalt av dieten (vitamin A är fettlösliga och behöver fett att absorberas);
 • Alkoholism, vilken är associerad med brist på olika näringsämnen (de alkohol slutar äta att dricka);
 • Zinkbrist eftersom mineralet är inblandad i transporten av vitamin A (brist på zink minskar bärarproteinet syntes) och bearbetning av retinol i retinal (retinol dehydrogenas enzym är zinkberoende);
 • Sjukdomar som äventyrar intestinal absorption (celiaki, Crohns sjukdom);
 • Sjukdomar som äventyrar absorptionen av fetter (pankreatit, cystisk fibros, biliär obstruktion);
 • Ingen tidig amning eller släppa ut livsmedel (bröstmjölk innehåller stora mängder av vitamin A);
 • Förekomsten av frekventa infektioner hos barn (att minska aptiten och öka vitamin A-krav).

Källor till vitamin A

I livsmedel av animaliskt ursprung, är retinylestrar såsom retinylpalmitat, som omvandlas till retinol i tunntarmen den huvudsakliga formen av vitamin A. Redan grönsaker är karotenoider hittas.

Som ett exempel på bra källor till vitamin A kan nämna sötpotatis, morötter, spenat, grönkål, mangold, kålrot, broccoli, tomat, papaya, ägg, räkor, lax, sardiner , tonfisk, etc.

tips

 • För övriga källor till vitamin A, bara styras av färg: orange grönsak färg, rött eller mörkgrönt innehåller bra mängder av detta näringsämne;
 • Studier har visat en högre halt av lykopen (karotenoid) i blodet efter intag av kokta tomater än när de är färska. Föredrar, så konsumerar dem i form av sås. Obs! Andra faktorer kan ha bidragit till den ökade tillgängligheten, eftersom krossning av tomatceller, vilket i sig underlättar matsmältningen. Detta visar vikten av att tugga mat för användning av näringsämnen,
 • Cooking bidrar också till att frigöra mer karotenoider morot;
 • Kom ihåg att använda någon form av olja, såsom olivolja, vid framställning av livsmedel (för att underlätta absorptionen av vitamin A).

slutliga Tankar

Förordningen nr 2160/94 av hälsoministeriet skapade Disability Management Program av vitamin A som har som en del av sina mål att eliminera "A-vitaminbrist som ett folkhälsoproblem i riskområden i Brasilien" och se till att " tillskott med stora doser av vitamin a hos barn 6-59 månaders ålder, som bor i riskområden. "

Observera att vitamin A-tillskott bör alltid göras enligt läkare. Konsumtionen över någon vitamin orsakar också skador på hälsan.

Har du någonsin känt symptom på brist på vitamin A i kroppen? Anser att det kan öka intaget av dess viktigaste källorna under dagen till dag? Kommentera nedan!